úterý 29. března 2016

Výlet - ZOO Plzeň

Ahoj,

vítám Vás u svého článku!

Velikonoční pondělí jsem se svou rodinou oslavila návštěvou známé ZOO v Plzni, proto bych Vás ráda vzala sebou a představila Vám její nejzářivější klenoty. Fotky ke článku mi poskytl můj šikovný bratr, jeho uměleckou tvorbu si můžete prohlédnout ZDE.

Jedná se o druhou nejstarší zoologickou zahradu v České republice a o čtvrtou nejvíce navštěvovanou. Počet zvířat činí 6991 jedinců. Největší pozornost návštěvníků zde přitahují lvi berberští, tygři ussurijští, lemuři, nosorožci, žirafy a rozkošní hrošíci liberijští.

Pokud zamíříte hned po vstupu do ZOO doprava, Váš zrak bude oslněn krásným výběhem plné azurově se třpytící vody, ve které se cachtá velké množství ptactva. Můžete zde pozorovat kormorány, jak si na sluníčku čistí svůj černý fráček, nebo majestátní labutě černé.

Kormorán velký


Labuť černá


Mezi další komiky ZOO se řadí zástupci druhu mangusty liščí a psa ušatého.



Největší pozornost bezpochyby přitahoval lev, jehož řev se rozléhal po celém areálu zahrady. Nejprve jsme se domnívali, avšak mylně, že se připravuje k páření. Jejich výběh byl totiž uzavřený, a lev a jeho družky byli naprosto zničení z toho, že se musí tísnit v malinké kleci. Bylo mi jich líto.


Lev berberský

Lemuři kata se tradičně věnovali jídlu, hraní si se svými kamarády a lumpárnám!




Australský pes dingo poklidně polehával na sluníčku.

Dingo


Pokud nacházíte zalíbení v hadech, rozhodně nezapomeňte navštívit pavilon plazů! Můžete se zde pokochat milými želvami, nebo si poklábosit s nádherně vybarvenou užovkou ostronosou a chřestýšem diamantovým.


Chřestýš diamantový
Užovka ostronosá
Želva sloní

Na konci pavilonu plazů mě velice zaujal kajman, který vydržel stát ve vodě naprosto nehybně a bez mrknutí oka pozoroval své obdivovatele. Nádherné zvíře.

Němá krása
Pohled z očí do očí


Po výstupu z pavilonu na nás čekali plameňáci růžoví a tučňáci. Tučňáci předváděli divokou show, kdy se měnili na raketová podmořská torpéda a užívali si pozornost.

Plameňák růžový
Tučňáci

Samozřejmě nesmí chybět záběr krále ptactva, překrásně vybarveného páva korunkatého.

Páv korunkatý
Detail korunky

Bráchovi se podařilo zachytit v africkém pavilonu momentku roztomilé agamy, která zrovna pila z loužičky na své vyhřívané skalce.

Pijící agama

A konečně se dostáváme k šelmám. Na první fotce je zachycen levhart sněžný, neboli irbis, který žije ve velké voliéře. Tygr ussurijský polehával u svého jezírka a nenechal se ničím rušit.

Irbis
Tygr ussurijský

Pokud se zajímáte o rybaření, mohla by Vás zaujmout nově vybudovaná expozice Česká řeka, kde si můžete prohlédnout obrovské sumce a kapry a nespočet malých rybiček žijících v našich řekách.

Sumec
Kapr

Tento pižmoň byl opravdu velký fešák. Přemýšleli jsme, jestli ho někdo vyčesává. Byl ale poněkud líný, což se nedá říct o jeho menším kolegovi, který pobíhal po výběhu jako splašený a zuřivě trkal do ohrady!


Pižmoň severní



























Chudáci medvědi jen tak smutně posedávali a sledovali, jak jim ješitný pižmoň odlákal návštěvníky.

Medvěd hnědý
Medvěd žebrák

Plzeňská ZOO chová již několik let tři krásné, urostlé žirafí samce. Jeden bez druhého neudělají ani krok!




Nedaleko žiraf se nachází výběh se dvěma gepardy.



Kouzelná opička, tamarín vousatý, kouzelník Indonésie. Splní Vám tři tajná přání.

Tamarín vousatý

Pokud máte chuť, čas a malé děti, můžete zavítat do Dinoparku a společně se navrátit do éry dinosaurů!





Musím říct, že na toto místo se velmi ráda vracím pravidelně. Plzeňská ZOO disponuje tím, že téměř každý rok zde přistavují nové expozice a výběhy, pyšní se také největším množstvím druhů ze všech zahrad v ČR. Rozhodně Vám doporučuji ji navštívit!


Love 
D. Doe

2 komentáře:

  1. Super článek...roky jsem v plzeňské zoo nebyla, tak jsem se alespoň tvým prostřednictvím navrátila... Vítězí u mě lemuři, ale všichni chlupáči jsou k sežrání ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, rozhodně doporučuji ji opět navštívit :) Já mám asi nejradši tygry :))

      Vymazat