čtvrtek 24. března 2016

Řeč květin

Rostliny jsou nádherná stvoření. Dodávají krajině krásu, tiše přihlížejí a vědomě do ničeho nezasahují. Přesto představují nepostradatelnou součást života na zemi. Kdyby nebylo rostlin, žádný život by ani nemohl existovat.

Ráda se procházím po louce a pozoruji barevné květiny. Vánek jim něžně načechrává jejich korunky a moře kvítí se periodicky vlní v barvách krve, oceánu, slunce a ohně. Každá kytička je jedinečná a nějakým způsobem odlišná od svých kolegyň. Tak tomu bývá i u lidí. Mají svůj charakter i svou vlastní identitu. Když na ně přestanete nahlížet s představou, že se jedná o bytosti bez duše, možná se vám i samy otevřou.




Rostlina je možná němá. Nemá ústa, kterými by mohla mluvit, ani oči, kterými by na člověka mohla hledět. Ale když ji pohladíte a vlídně na ni promluvíte, jsem si jistá, že to dovede vnímat velmi dobře. Nedávno jsem zhlédla velmi silný film Život je úžasný. Hlavního hrdinu představoval chlapec (později muž) trpící vážným postižením následkem obrny. Nemohl chodit, mluvit ani žádným jiným způsobem komunikovat se svým okolím. Lékaři ho nazvali „rostlinou“. Stvořením, které podle nich nemá duši a nic necítí. On však velmi dobře vnímal a rozuměl všemu, co se okolo něj děje. Jen to nedokázal projevit.

Je dokonce možné, že rostliny dobře vnímají naše rozpoložení, náš tón hlasu i slova. A v tom případě je to musí nějakým způsobem ovlivňovat. Pokud chcete mít zdravou a dobře rostoucí kytičku, zkuste se na ní také podívat jako na citlivou bytost, která si zaslouží váš laskavý přístup.

Ve škole nás učili vždy jen o stavbě rostliny a o funkci jejího metabolismu. Já jsem ale často přemýšlela o tom, jestli je květina cítící živá bytost. Na tuto otázku jsem nikdy nedostala odpověď.
Možná, že i my sami nejsme pro společnost ničím jiným, než subjekty bez duše. A kdo se moc ptá, jde z kola ven. Na louku.




 Love
D. Doe

Žádné komentáře:

Okomentovat