pondělí 13. června 2016

Černobílý svět (The Help, 2011)


Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké to je žít „v zajetí“ a sloužit někomu, kdo vás „vlastní“? Pro koho nejste ničím jiným než jeho majetkem, vlastnictvím, „zvířetem“ bez základních lidských práv a svobod, které dře od svítání až do západu slunce?

Americký režisér Tate Taylor očividně ano. Téma rasismu dokonale ztvárnil ve filmu Černobílý svět, jehož dějištěm je autorovo rodné město Jackson ve státě Mississippi.

Snímek nenásilně a nenápadně vtahuje diváka do děje, v jehož úvodu ho seznamuje s tím, jak vypadal život příslušníků černé barvy pleti v USA. Diskriminace, ponižování, nelidský přístup. Pro nás nepředstavitelný život, avšak to primárně tvořilo denní chléb černých obyvatel Ameriky.



zdroj obrázku ZDE

Hlavní hrdinku filmu představuje mladá, ambiciózní a inteligentní dívka vystupující pod přezdívkou Skeeper, která se značně odlišuje od svých vrstevnic – spojuje je možná jedině shodná barva kůže – bílá. Skeeper stojí na počátku své novinářské kariéry a snaží o její budování. Seznamuje se služebnou své nejlepší přítelkyně, černou ženou Aibeleen, která jí poodhalí temnou roušku kruté reality „černého života“. Skeeper je šokována tím, co se dozvídá. Nelidské zacházení se služebnými jí není lhostejné. Jenže co s tím?

Skeeper spolu s Aibellen a její nejlepší přítelkyní Minnie možná nalezly způsob, jak upozornit společnost na rasismus – Skeeper o jejich životě napíše a vydá knihu. Postupně se k jejich „spiknutí“ připojují další a další služky z Jacksonu, které už nehodlají dále snášet ponížení. Skeeper se snaží celý projekt držet v utajení a knihu vydává anonymně.

Přestože příběh končí šťastně, nepřipomíná mi svým vyzněním klasický „hollywoodský happyend“. Spíše ponouká k zamyšlení a přemýšlení nad tím, co jsme vlastně zač. Jak je možné, že někdo dovede být tak krutý a bezcitný?! Jenže to není jen film. Tohle se opravdu stalo, a dělo se tomu tak mnohokrát v historii lidstva...

Musím pochválit všechny herce a především herečky v hlavních rolích, které se svého úkolu zhostily s obrovským nasazením a notnou dávkou sarkasmu a ironie. Černobílý svět není jen o smutném osudu Afroameričanů, ale poukazuje také na sílu přátelství, mateřskou lásku a vtipně paroduje povrchní mezilidské vztahy.

Přestože jsem se nikdy příliš nezamýšlela nad problematikou rasismu a diskriminace, tento snímek ve mně vyvolal silné emoce a zanechal ve mně velikou „černou“ skvrnu smutku. Rozhodně jej mohu vřele doporučit všem, kteří holdují emotivním dílům se „silným“ tématem a zajímavou zápletkou, ale i tomu, kdo třeba jen hledá nevšední typ filmu. 


Love
D. Doe


Žádné komentáře:

Okomentovat