pátek 15. července 2016

Vývoj plavek - Cudnost střídá odvaha


S příchodem netrpělivě očekávaného léta každý z nás mění svůj šatník a dlouhé, tlusté, teplé bundy a kalhoty vystřídají lehké a vzdušné modely. A co rozhodně nesmí chybět? Plavky!

Nehledě na to, jestli se rádi koupete či ne, určitě vlastníte minimálně jeden kus plavek, že (v případě, že jste žena, minimálně tři)? V současné době patří nošení vyzývavých kousků bikin mezi běžně se vyskytující jevy. Ne vždy měli ovšem lidé (zejména ženy) takovou volnost a svobodu v možnostech oblékání. Pojďme se tedy podívat na dlouhou cestu zpět, kterou musely plavky urazit, aby dosáhly svého aktuálního vzhledu.

Na přelomu 19. a 20. století se ženy koupaly v šatech s mašlí kolem pasu a dlouhými nohavicemi. Muži se strojili taktéž do dlouhých mundúrů.




1910 – Zaznamenáváme nenápadný posun vpřed – toť jest zkrácení délky nohavic ke kolenům.



zdroj obrázku ZDE

Dvacátá léta – Společně se zvětšováním plochy odhalené kůže jde ruku v ruce i trend slunění se. Oboje vděčí za svou popularizaci Hollywoodu.



zdroj obrázku ZDE

1946 – Francouzský designér Louis Réard se jako první odhodlal přijít s nápadem bikin – dvoudílných plavek, pojmenovaných podle atolu Bikini. Zpočátku odsuzovaný vynález, považovaný za vrchol nevkusu, se postupně stal módním hitem a dnes si bez něj nejspíš nedovedeme období léta představit.



zdroj obrázku ZDE

Padesátá léta - Bikini se staly postupem času oblíbenými i  díky tomu, že je nosily takové hvězdy jako například Bridget Bardot. Společnost ji sice odsoudila, ale muži ji milovali.



zdroj obrázku ZDE
 
Ursula Andress zazářila v bondovce Dr No v těchto nádherných bílých bikinách.



zdroj obrázku ZDE

Osmdesátá a devadesátá léta – Ve společnosti padají módní tabu ( v Americe). Ženy začínají nosit tanga (k všeobecné radosti mužů) a trojúhelníčky podprsenek se zmenšují, až sotva zakrývají to, co má zůstat ukryto.



zdroj obrázku ZDE

Dnes - Můžete si na sebe obléknout cokoliv, a nikdo se na vás nebude koukat skrz prsty. Já osobně preferuji dvoudílné plavky zářivých barev.




zdroj obrázku ZDE



zdroj obrázku ZDE


Nosíte raději dvoudílné nebo jednodílné plavky? A který trend z našeho průřezu se vám líbí nejvíce?


Love
D. Doe

2 komentáře:

  1. Byla bych nadšená sehnat plavky ala 30. léta, ale opaluju se nejradši v bikinách/nahá :-D

    OdpovědětVymazat