pátek 22. července 2016

Tip na výlet | ZOO Praha


Líbivé slunečné počasí, panující v letním období, láká člověka, aby vystrčil nos ze svého brlohu a konečně vyrazil někam do světa.

Do světa?! Nebojte! Neberte můj výrok doslovně - nemusíte hned podnikat cestu kolem světa - s jedním batohem na zádech, plným jen tím nejnutnějším k přežití. Stačí se jen porozhlédnout po naší krásné, české zemičce.

Pokud rádi jezdíte na výlety, doporučuji vám navštívit zoologickou zahradu v Praze.




ZOO Praha se nachází v oblasti zvané Trojská kotlina. V roce 2015 se umístila na 4. místě světového žebříčku neoblíbenějších zoologických zahrad. Za poslední roky dosáhla rozkvětu, o kterém si většina ostatních zahrad může nechat jen zdát. V současné době je zde chováno 618 živočišných druhů. Atraktivitu místa značně zvyšují nedávno vybudované pavilony. Pavilon hrochů, Africký dům, Velemlokárium, Indonéská džungle či Pavilon gaviálů nabízí návštěvníkům unikátní pohled na vzácné a ohrožené druhy zvířat. Celkem se v ZOO nachází 12 tématicky zaměřených pavilonů.

Už se cítíte dostatečně navnaděni na prohlídku zvířátek? Ano? Prostřednictvím snímků vás nyní provedu celou zahradou.

sitatunga západoafrická (Tragelaphus spekii gratus) – Také jinak zvaná antilopa bahenní, se stala první obětí našeho fotoaparátu. Miluji jejich něžné černé čumáčky!




vydra severoamerická (Lontra canadensis) – Připomíná naši vydru říční jak vzhledem, tak i stylem života. Nevím jak vy, ale já když vidím vydru, tak si okamžitě vzpomenu na Vydrýska – oblíbený večerníček mého dětství.

 



medvěd lední (Ursus maritimus) – Dominantu horní části ZOO představují krásní lední medvědi. Jeden ležel jako mrtvolka na břehu. Jeho kamarád si ovšem velice užíval pozornosti návštěvníků a předváděl svou obratnost a mrštnost při plavání.






 
Dovolím si malou technickou poznámku – pokud máte pejska a chcete si ho vzít sebou, můžete! Naše Elinka byla nejdřív úplně vyšokovaná, protože není zvyklá na davy lidí a zvířat. Po chvíli ovšem nabyla sebedůvěry a užívala si dobrodružnou výpravu plnou pachů, smradů a zběsilého značkování (ve vozíčku jen zapózovala).


Co jsem komu udělala?...




 
orangutan sumaterský (Pongo abelii) - V pavilonu Indonéská džungle nás zaujal orangutan, který si hrál s podestýlkou a snažil se zamaskovat před pohledy okounějících zvědavců.


Nečum!

   
tučňák Humboldtův (Spheniscus humboldti) - Pražští tučňáci působili poněkud „přichcíple“ oproti plzeňských divochům. Jen si tak hověli na trávě a moc se nehýbali.






 sup hnědý (Aegypius monachus)




krkavec velký (Corvus corax) – Obrovský krkavec vášnivě krákoral a vydával podivuhodné zvuky, když jsme se ho zeptala, jestli chce na pekáč. Mimochodem, věděli jste, že krkavec patří do řádu pěvců?



 
orel východní (Haliaeetus pelagicus ) - Tento nádherný druh orla, žijící na pobřeží východní Asie, mě zaujal na první pohled svým majestátním vzezřením a krásným zbarvením. Dřív jsem ani netušila, že existuje. 



 
plameňáci – Moje mamka měla vždycky ráda plameňáky. Musím uznat, že pražská kolonie vyniká opravdu mimořádně hezkým zabarvením peří. Věděli jste, že barva plameňákova peří se odvíjí od kvality jeho stravy? Čím více garnátů sní, tím více červeného barviva přijme a tím více jeho peří rudne.





 
lachtani – Největší showmani celé ZOO. Předvedli nám nezapomenutelné představení – váleli sudy, mávali ploutvičkou, proskakovali obručemi a „styděli se“. Nejvíc se dral do popředí ohromný samec jménem Meloun a snažil se sežrat co nejvíce ryb (neotálel se ani krást).


Spokojený a nažraný Meloun.




Rozlučte se s publikem!


 
gepard (Acinonyx jobatus) – Konečně jsme se propracovali k šelmám. Podařilo se nám zachytit docela vtipný a zároveň smutný snímek, který, jak řekla moje mamka, dobře vystihuje dnešní „moderní“ dobu.


Gepard a vysokozdvižný jeřáb - ironické a výstižné spojení charakterizující "přehnaný" rozmach lidstva.




lev indický (Panthera leo persica)




tygr malajský (Panthera tigris jacksoni)




Dvě zamilované hrdličky nadšeně rajtovaly na tygrovi.



 
ještěrky a leguáni







   
levhart obláčkový (Neofelis (Pardofelis) nebulosa )






gaviál indický (Gavialis gangeticus) – Pražská ZOO je jedinou v Evropě, která chová tento jedinečný druh krokodýlů. Gaviál se stal asi mým nejoblíbenějším zvířetem z celé prohlídky (proto jsem ho také umístila jako úvodní fotku).


Nejkrásnější ze všech zvířat.


pes pralesní (Speothos venaticus) – Zvědaví psi pralesní pozorovali Elinku a snažili se s ní navázat kontakt.



Kdo to je? Nová kámoška?

 

sloni, žirafy, surikaty, hroch – To nejlepší jsme si nechali až na závěr.








Miluju surky.


Chrocht.

 
Upřímně, na konci tohoto výletu (šestihodinového) jsem byla stejně vyčerpaná jako teď, když dopisuji poslední řádky. Ale stálo to za to, a i když mou srdcovou záležitostí zůstává i nadále ZOO Plzeň, musím uznat, že pražská má hodně vysokou úroveň. Celý výlet jsem si opravdu užila, i proto, že mě naplňuje štěstím, když mohu něco podniknout s celou rodinou.


Určitě mi napište, jak se vám tato ZOO líbila, pokud jste ji někdy také navštívili. A pokud jsem někomu dodala aspoň inspiraci na výlet, budu velice ráda - článek splní svůj účel!


Love
D. Doe   

2 komentáře:

  1. Eloušek a hrdličky se mi stejně líbí nejvíc :)

    OdpovědětVymazat