čtvrtek 22. února 2018

Tajný život prdu



Přemýšlela jsem, jaké téma zvolím pro svůj 100. článek na tomto blogu. K takovému jubileu se hodí něco opravdu výjimečného - a v mé zvrácené mysli zvítězila totální hovadina! Lidi řeší pořád hovna a hluboce se zabývají kdejakým prdem, tak jim trochu objasním podstatu pravého prdu!

Úvod k prdu

"Tati, prdí hadi?", perlí Pepíno ve filmu S tebou mě baví svět. Jistě Pepíno. Prdí úplně všechny organismy na světě a někdy přitom zaperlí pořádný perly. Tvoje pančelka ve škole, pan prezident, soudce v taláru i světová topmodelka. 

To samé platí i pro Tebe, milý čtenáři. Schválně, kolikrát sis během čtení těchto řádků prdnul?

Lidově zvaný prd (flatus), provází během dne každého z nás a je důležitým ukazatelem našeho zdraví. Zdravý jedinec si prdne průměrně 15-20x denně, bez ohledu na pohlaví. Povahu a sílu smradu prdu určuje především skladba stravy a životní styl.




Příčina a vznik prdu

Bude-li se člověk nacpávat jenom oligosacharidy, bude trpět meteorismem. Štěpení oligosacharidů a polysacharidů probíhá zejména v tenkém střevě, konkrétně v duodenu, a poté jsou dále zpracovávány koliformními bakteriemi ve střevě tlustém. Metabolismus těchto bakterií produkuje značné množství plynu, které navenek projeví jako náš starý známý – prd. Budete-li vesele papkat pouze zeleninku, vámi produkovaný smrad zažene i mouchy. Tento aromatický a charakteristický zápach způsobuje sulfan (sirovodík) vznikající v případech, kdy se síra přijatá potravou váže na vodík. Pro kvalitní smrádek postačí 1 % sulfanu v jednom pšouku. Některá zelenina obsahuje vysoké množství síry (česnek, cibule, květák) a její proces trávení je dosti náročný. Síra je obsažena také v mase, konkrétně v aminokyselinách obsahujících ve svém řetězci sirnou skupinu – methioninu a cysteinu.


Nadměrné prdění (meteorismus) spojené s nadýmáním (flatulancí) samozřejmě občas provází každého z nás – ovšem daleko více prdí vegani a vegetariáni a s tím se pojí i jejich vyšší produkce methanu, významného skleníkového plynu. Takže milí vegani a spasitelé Země, dost těch vašich keců s ochranů planety, vy svými prdy potencujete skleníkový efekt a globální oteplování a kvůli vám (a srovnatelně prdícím krávám) taje víc ledovců!




Lámete si někdy hlavu nad tím, proč vaše prdy nesmrdí a prd vašeho souseda v lavici smrdí jako zkažené vejce? Existují totiž i nesmradlavé prdy, které zapříčiňuje nadměrné polykání vzduchu (pokud při jídle hltáme), pití sycených nápojů i běžné dýchání. Obdobou tohoto typu prdu je takzvané říhnutí, kdy polknutý plyn odchází ústním otvorem.


Chemické složení a fyzikální vlastnosti prdu

Z chemického hlediska se prd skládá z 59 % dusíku, 21 % vodíku, 9 % oxidu uhličitého, 7 % methanu a 4 % kyslíku. 

Prdy mohou poskytovat i některým škodolibým jedincům výbornou zábavu díky tomu, že jsou hořlavé. Jejich hořlavost způsobuje vodík a methan. Zkoušeli jste někdy někomu podpálit zadek?




Rychlost svižného prdu se pohybuje okolo 11 km/hod a teplota kolem 37 °C.

Zvuk, který po vytlačení prdu rezonuje celou místností, je způsoben rozkmitáním tkáně kolem řitního otvoru. Díky tomuto výstražnému znamení získáte náskok několik sekund před smradem, který pozvolna difunduje do okolí, a můžete se uchýlit k obranným prostředkům (zběsilý úprk, nasazení plynové masky, uzavření nebezpečné zóny)!


Kulturní a etické pojetí prdů ve společnosti

Prdět, či neprdět? Toť otázka mnoha stydlivých dam i jemnocitných pánů. Obecně se nejspíš nehodí nahlas si zasrat v autobuse jako pán, ale nechcete se na druhou stranu trápit tím, že budete potřebu třicet minut zadržovat. Lidé ve své vynalézavosti volí rafinované způsoby maskování (zakašlání, hlasité zasmání, zašustění bundou) a fantazie mnohdy nezná mezí. A barbíny, které tvrdí, že neprdí, ale pouze sem tam vypustí cukrový kvítek, smrdí na záchodě nejvíc!





Nejeden čínský císař zemřel z důvodu zadržování prdů na císařském dvoře, neboť jim jejich etika a kodex nedovolovala si ulevit.




I můj sladký Rockiesek rád prdí a to je panečku odér! Nejčastěji se k tomuto zlotřilému činu uchyluje, když se s důvěrou ukládám do postele a sehnu se, abych ho pohladila po hedvábném kožíšku – v ten okamžik mi usínání okoření silným jorkšířím prdíkem, nezbeda! Ale já ho tak miluju, že mi ten smrad snad i voní. Tomu se říká pravá láska.




Love
D.Doe

Žádné komentáře:

Okomentovat