Přemýšlela jsem, jaké téma zvolím pro svůj 100. článek na tomto blogu. K takovému jubileu se hodí něco opravdu výjimečného - a v mé zvrácené mysli zvítězila totální hovadina! Lidi řeší pořád hovna a hluboce se zabývají kdejakým prdem, tak jim trochu objasním podstatu pravého prdu!
Úvod k
prdu
"Tati,
prdí hadi?", perlí Pepíno ve filmu S tebou mě baví svět.
Jistě Pepíno. Prdí úplně všechny organismy na světě a někdy
přitom zaperlí pořádný perly. Tvoje pančelka ve škole, pan
prezident, soudce v taláru i světová topmodelka.
To samé
platí i pro Tebe, milý čtenáři. Schválně, kolikrát sis během
čtení těchto řádků prdnul?
Lidově
zvaný prd (flatus), provází během dne každého z nás a je
důležitým ukazatelem našeho zdraví. Zdravý jedinec si prdne
průměrně 15-20x denně, bez ohledu na pohlaví. Povahu a sílu
smradu prdu určuje především skladba stravy a životní styl.
Příčina
a vznik prdu
Bude-li
se člověk nacpávat jenom oligosacharidy, bude trpět meteorismem. Štěpení
oligosacharidů a polysacharidů probíhá zejména v tenkém střevě,
konkrétně v duodenu, a poté jsou dále zpracovávány koliformními
bakteriemi ve střevě tlustém. Metabolismus těchto bakterií
produkuje značné množství plynu, které navenek projeví jako náš
starý známý – prd. Budete-li vesele papkat pouze zeleninku, vámi produkovaný smrad zažene i mouchy. Tento aromatický a
charakteristický zápach způsobuje sulfan (sirovodík) vznikající
v případech, kdy se síra přijatá potravou váže na vodík.
Pro kvalitní smrádek postačí 1 % sulfanu v jednom pšouku.
Některá zelenina obsahuje vysoké množství síry (česnek,
cibule, květák) a její proces trávení je dosti náročný. Síra
je obsažena také v mase, konkrétně v aminokyselinách
obsahujících ve svém řetězci sirnou skupinu – methioninu a
cysteinu.
Nadměrné
prdění (meteorismus) spojené s nadýmáním (flatulancí)
samozřejmě občas provází každého z nás – ovšem daleko více
prdí vegani a vegetariáni a s tím se pojí i jejich vyšší
produkce methanu, významného skleníkového plynu. Takže milí
vegani a spasitelé Země, dost těch vašich keců s ochranů
planety, vy svými prdy potencujete skleníkový efekt a globální
oteplování a kvůli vám (a srovnatelně prdícím krávám) taje
víc ledovců!
Lámete
si někdy hlavu nad tím, proč vaše prdy nesmrdí a prd vašeho
souseda v lavici smrdí jako zkažené vejce? Existují totiž i
nesmradlavé prdy, které zapříčiňuje nadměrné polykání
vzduchu (pokud při jídle hltáme), pití sycených nápojů i běžné
dýchání. Obdobou tohoto typu prdu je takzvané říhnutí, kdy
polknutý plyn odchází ústním otvorem.
Chemické
složení a fyzikální vlastnosti prdu
Z
chemického hlediska se prd skládá z 59 % dusíku, 21 % vodíku, 9
% oxidu uhličitého, 7 % methanu a 4 % kyslíku.
Prdy
mohou poskytovat i některým škodolibým jedincům výbornou zábavu
díky tomu, že jsou hořlavé. Jejich hořlavost způsobuje vodík a
methan. Zkoušeli jste někdy někomu podpálit zadek?
Rychlost
svižného prdu se pohybuje okolo 11 km/hod a teplota kolem 37 °C.
Zvuk,
který po vytlačení prdu rezonuje celou místností, je způsoben
rozkmitáním tkáně kolem řitního otvoru. Díky tomuto
výstražnému znamení získáte náskok několik sekund před
smradem, který pozvolna difunduje do okolí, a můžete se uchýlit
k obranným prostředkům (zběsilý úprk, nasazení plynové masky,
uzavření nebezpečné zóny)!
Kulturní
a etické pojetí prdů ve společnosti
Prdět,
či neprdět? Toť otázka mnoha stydlivých dam i jemnocitných
pánů. Obecně se nejspíš nehodí nahlas si zasrat v autobuse jako
pán, ale nechcete se na druhou stranu trápit tím, že budete
potřebu třicet minut zadržovat. Lidé ve své vynalézavosti volí rafinované způsoby maskování (zakašlání, hlasité zasmání,
zašustění bundou) a fantazie mnohdy nezná mezí. A barbíny,
které tvrdí, že neprdí, ale pouze sem tam vypustí cukrový
kvítek, smrdí na záchodě nejvíc!
Nejeden
čínský císař zemřel z důvodu zadržování prdů na císařském
dvoře, neboť jim jejich etika a kodex nedovolovala si ulevit.
I můj
sladký Rockiesek rád prdí a to je panečku odér! Nejčastěji se
k tomuto zlotřilému činu uchyluje, když se s důvěrou ukládám
do postele a sehnu se, abych ho pohladila po hedvábném kožíšku –
v ten okamžik mi usínání okoření silným jorkšířím prdíkem,
nezbeda! Ale já ho tak miluju, že mi ten smrad snad i voní. Tomu
se říká pravá láska.
Love
D.Doe
Žádné komentáře:
Okomentovat