úterý 10. května 2016

Všemocný bez moci


Představte si, že byste doslova „lusknutím prstů“ mohli během několika vteřin změnit celý svůj život, a klíč k vyřešení všech problémů, který jste se marně snažili nalézt, náhle hladce zapadne do zámku! To je přece snem snad každého člověka. Ovšem nikdo nezná odpověď na všechny otázky. A nebo se snad mýlím? Existuje cesta, jak se stát Všemocným?

Film Všemocný, natočený v roce 2011 pod taktovkou nepříliš známého režiséra Neila Burgera, se snaží tuto problematiku uchopit a vtipně a zajímavě podat. Burger sice nepatří mezi příliš plodné autory (další díla Iluzionista, Šťastlivci), ale Všemocným dokázal, že i bez moci nad hollywoodským průmyslem dokáže člověk vytvořit fantastické dílo, pokud opravdu chce.



zdroj obrázku ZDE

Samotná zápletka filmu není příliš složitá. Sledujeme vývoj muže, který se z naprosté trosky bez jakýchkoliv ambicí, vůle a chuti do života transformuje v „supermuže“.

Mladý spisovatel Eddie Morra (Bradley Cooper) se za pomoci speciální drogy stane ze dne na den úspěšným spisovatelem, bussinessmanem a známou osobností. Lidský mozek, který běžně využíváme na 10 %, je schopen používat na 100%. Nic pro něj není překážkou. Nabývá dojmu, že se stal Všemocným. Problémy ovšem nastanou, pokud si Eddie drogu nevezme. Stává se těžce závislým člověkem a není již cesty zpět.

Naneštěstí Eddie není jediný, kdo o droze ví. Proto se musí během své klikaté cesty na vrchol vypořádat s několika nájemnými vrahy, zabijáky a intrikány v oblasti podnikání, kteří mu jdou po krku s cílem vypátrat jeho tajemství.

Bradley Cooper v hlavní roli je velice přesvědčivý, excelentně dovede zahrát proměnu z „tupouna v génia“. Samotná atmosféra snímku je velice podmanivá, místy temná až depresivní. Děj má velice rychlý spád, utíká mílovými kroky vpřed, takže má šanci podchytit i toho největšího odpůrce akčních filmů. Zajímavé jsou i záběry z pohledu Eddieho po požití drogy, kdy se náhle celý svět jakoby zrychlí a nabývá jiných barev, úhlů a vzdáleností.

Tématika snímku jistě vybízí mnohé z diváků k zamyšlení. Bude někdy nějaká taková látka vynalezena? A bude pro lidstvo zhoubou, či spásou?

Pokud vás baví filmy, které člověka oslní nejen po estetické či akční stránce, sáhněte po Všemocném. Kromě pobavení disponuje i určitou mírou ironie, sarkasmu a krutě pravdivým vyobrazením toho, co je člověk schopen udělat, aby dosáhl úspěchu. Ale může pak být vůbec šťastný? Eddie se možná stal Všemocným nad celým světem, ale naprosto bezmocným v oblasti své vlastní závislosti. A to je možná to, co mě dovedlo na filmu, který zdánlivě nepůsobí na lidské city, silně dojmout.


Love
D. Doe

Žádné komentáře:

Okomentovat