úterý 2. srpna 2016

Letní pláč


Prásk! Drtivý úder otřásl nebem.

Hledím z okna ven. Suché rty deštěm vlhnou. Síla hromu bere dech i sluch člověka. Náhle si uvědomuje svou křehkost a zranitelnost. To, jak moc je smrtelný.

Zvedám oči k nebesům. Pozoruji jemná mračna, zahalená v rouše tajemství. Rozprostírají se po celém božím království. Plují - dopředu, dozadu, pomalu, rychle. Nezajímá je, co bude dál. Neděsí se budoucna – prostě plují. Věčný zástup mrtvých sivých holubic.



 zdroj obrázku ZDE

Náhle je proříznut ohněm! Děsivým, divokým, pekelným světlem. Řeže jako pila – čistým a přímým řezem. Monumentálnost blesku nám připomíná, kdo vlastně jsme a jak bezmocní v boji s živly jsme. Ale v tom děsu, vášnivé hrůze a nespoutaném chaosu lze spatřit i mnoho dobrého. Možná dokonce nádherného? Svítí všemi barvami. Od ohnivě rudé přechází přes oslnivě zlatou, připomínající zář slunce, až chladne ve stříbřitě modrou.



zdroj obrázku ZDE

Klopím pokorně hlavu, avšak bez bázně a hany, a hledím na jednotlivé kapky, padající k zemi. Je to tak. Nebe pláče. Začíná hlasitě, křičí, řve, bolestí ječí, trhá svou duši – a náhle utichá, umírňuje se a poklidně si brouká v pravidelném rytmu. Jeho něžné, sladké slzy dopadají s překvapivou silou na pevnou, drsnou zem. Stékají v potůčcích po trsech zářivě zelené trávy, klikatí se, meandrují, hrají si, nezbedníci!



zdroj obrázku ZDE

Dost, vy chichotálci, směji se v duchu - s pusou od ucha k uchu – odvracím se od trávníku. Mou pozornost poutá opět nebe. Křehké, šedavé, průzračné nebe. Průzračně nevinné jako lidská duše. Vystřílelo všechny šípy, zbavíce se kuše. Doplakalo, dosténalo, usmívá se tiše. 



zdroj obrázku ZDE

Boj se, člověče, boj. Neutichám navěky, nespím spánkem hlubokým. 


Love
D. Doe


Žádné komentáře:

Okomentovat